Zondag geen Jos dag, maar koers dag. Ditmaal gingen we eens koersen naar Alsemberg, hier waren we nog nooit geweest.  Maar ik had niets dan goede commentaren gehoord, het was er zwaar, zeer zwaar. Aangezien het Kampioenschap Van Vlaanderen dit jaar plaats vind  te Hoegaarden, binnen 2 weken,op een mooi en zwaar parcours besloten we om de benen nog eens te gaan testen in Alsemberg, volgende week is er immers Herenthout en dat is daar zo plat als een vijg.  Vorig jaar zaten we in Antwerpen, daar is niks mee met dat parcours, maar 2 weken achtereen een “platte koers” vond ik nu niet de ideale voorbereiding.  Eénmaal gearriveerd bleek dit parcours afgebakend te zijn op een licht hellende weide, en op een zeer breed parcours. De startpositie maakte hier niet zoveel uit. Echter waarom dit parcours bestempeld werd als zwaar werd snel duidelijk na de eerste verkenningsronde, het bolt daar voor geen meter, de grond trekt/zuigt aan uw wielen. De sterkste zou hier sowieso winnen.

Wat wel opviel was dat er op zaterdag weinig renners aanwezig waren, normaal staat her en der wel een mobilhome, nu kon je ze op één hand tellen. Het feit dat er dit weekend een viertal crossen werden georganiseerd had hier misschien ook wel iets mee te maken. Maar zondag was er nog niet veel veranderd, een paar renners bij de 13-jargen en een paar renners bij de 14-jarigen hadden zich immers maar aangemeld. Er werd een uur voor de wedstrijd beslist om deze categorie samen te laten rijden, Dante zag dit meteen zitten want ploegmaat Lukas was immers ook aanwezig. Hij wilde wel eens zien of hij Lucas zou kunnen volgen, maar 20 minuten voor de start werd er beslist om dan toch apart te rijden, er waren nog wat renners gearriveerd, ze konden apart  starten met 14 renners, ploegmaat Ward Huybs was inmiddels ook present. Twee groen mannen aan de start, Dante moest echter weer vanachter starten, nu ja vanachter is hier relatief, 2 rijen ….

Lennert Belmans was ook present, de nummer 2 van het BK van vorig jaar en 2 weken geleden nog geklopt in de spurt door Arne Baers in Nossegem. Dit zou zijn grootste concurrent zijn voor vandaag, Lennert stond op de eerste rij, Dante stond achter hem. Bij de start trokken ze meteen goed door, bocht naar links en dan stoempen, licht hellend naar omhoog. Het tempo ging er wat uit vooraan en Dante zette meteen aan, hij ging erop en erover, had meteen een gat. Rune De  Bock probeerde nog naar het wiel te springen echter Dante had vandaag een uitzonderlijke dag. Hij reed op het stuk achteraan met zijn grootste versnelling naar omhoog, en hij deed dit overigens vlotjes. De voorsprong werd vlug uitgediept, hij sprong niet over de balken want je was sneller als je er langs reed. (laatste ronde toch maar gesprongen voor de foto) Maar elke ronde reed hij steeds verder en verder weg, achter hem volgende een duo al op grootte afstand, Junior William Lecerf en Lennert Belmans streden hier voor de overige podiumplaatsen. Dante had er zin in, er werd veel gelachen gepraat en het strafste van al, ….. ploegmaat Lucas die in de koers erna bij de 14-jarigen zou starten en winnen reed boven naast het parcours steeds naast Dante. Ze hadden er niets beter op gevonden om steeds tegen elkaar naar boven te spurten, Lucas op het asfalt en Dante in het veld. Tijdens de wedstrijd van Lucas hebben ze dit spelletje nog eens over gedaan. Straffe kerels die twee.

Uiteindelijk won Dante de koers, het ging als vanouds blijkbaar zonder moeite, hij had op de meet meer dan 2 minuten voorsprong op Junior William Lecerf die in de laatste 1/2 ronde was weggereden van Lennert. Ploegmaat Ward reed ook een mooie wedstrijd en strande op een verdienstelijk 5de plaats. Leuke anekdote, de speaker had na 3 rondjes door dat Dante Belgisch Kampioen was, het zijn toch knappe truien met de streepjes naar omhoog. Op de piste en bmx geen probleem maar, …… Nog een moot verhaal, blijkbaar werd er in Eversel niet geloot, daar werd gestart via rangschikking, ze moeten mij eens uitleggen waarom dat dit ginder wel kan en op een ander niet. Want ik ben geen voorstander van “lotje trek”.

Alle foto’s vindt je op volgende link.
Een filmpje is er helaas niet, mijn vrouw heeft nochtans veel gefilmd. Maar had ze stress, ik weet het niet, op de beelden was alleen maar klaver en gras te zien, geen enkele renner. Toch thuis eerst nog eens oefenen, volgende week rijden we naar Herenthout, platte koers, daar zal wel wat meer volk zijn.