Jullie vragen zich misschien af waarom de Belgische vlaggen wapperen voor de garage,wel …
Zaterdag 31 mei vond het Belgisch Kampioenschap mountainbike voor aspiranten plaats te Erezée. Dante was één van de grote favorieten voor de titel, echter er kan van alles gebeuren, de vorige twee wedstrijden hadden dit al bewezen. Maar het parcours was iets voor sterke beren en mannen met techniek, …. het was dus zeker niet in zijn nadeel. Ik had zelf al een paar rondjes gefietst en mijn “goesting” was al over, zwaar, zeer zwaar. Maar gelukkig waren de weergoden ons goed gezind want anders was het “bijna niet te doen zwaar” geweest. We hadden van dit kampioenschap ook meteen gebruik gemaakt om een paar dagen vroeger af te zakken naar Erezée met nog wat renners van het Kalas Cyclingteam.

De organisatie van de Hard ’n Bikers hadden het lokale voetbalplein voorzien als kampeerplaats. De sfeer zat er van dag één meteen in, de renners waren aan het voetballen de ouders gezellig aan het kokerellen, drinken, wat fietsen en vooral ….. eten. De wijn vloeide rijkelijk in het groene kamp, er werd gediscussieerd over de startposities, het parcours, het leven, ….. maar vooral er werd heel wat afgelachen. Je zou bijna vergeten dat er nog moest gekoerst worden. De dag van de wedstrijd waren echter de zenuwen gespannen, er werd gestart om 14h. ik kreeg geen hap door mijn keel, ofwel was het van de eieren de dag ervoor ofwel van de ijskreem. Maar mijn maag wilde niet mee. Ook Dante had zelfs een beetje stress, schrik dat Arnoud Delie hier potten ging breken. Maar ik had hem de scenario’s verteld dewelke mogelijks zouden kunnen plaatsvinden op dit parcours, ….. en ik had gelijk.

Dante stond op de eerste startrij tussen 2 Waalse renners, de start was meteen bergop, linksom en nog verder klimmen om dan te beginnen aan de eerste afdaling. Hij was niet meteen sterk weg maar werd in de eerste bocht meteen al de kant ingereden door Arnoud, deze nam zo vlot 20m voorsprong. Ik en Dante wist dat deze snel zou vertrekken, echter in de afdaling reed Dante vlot naar het wiel. bij het nemen van de drop nog even verder naar beneden om zo terug linksom te gaan klimmen, met halverwege een stevige bult ….. Arnoud kneep hier zijn remmen dicht keek achterom, Dante moest van zijn fiets en Arnoud begon te demarreren. Blijkbaar waren vandaag alle trukken van de foor toegelaten. Maar op het einde van deze helling zat hij al terug in zijn wiel, ik had genoeg gezien en riep Dante toe dat hij op kop moest gaan rijden. Boven aan de finish draaide het naar rechts om zo te beginnen aan de langste afdaling. en weer deed Arnoud de deur dicht, ditmaal liet Dante niet begaan hij duwde terug, zij aan zij reden ze het gat in …. Arnoud remde als eerste. Eénmaal beneden begonnen ze aan de langste beklimming, daar waar je het verschil kon maken maar ook waar je je motor makkelijk kan opblazen. Halverwege zat Arnoud nog in het wiel, maar Dante ging nog niet vol door, we hadden afgesproken dat hij op een bepaald punt ging versnellen, hij stond recht en Arnoud moest direct passen, hij nam meteen meer dan 30 sec. op één ronde.

Arnoud moest zijn inspanningen bekopen, en kreeg gezelschap van Rhune Clijnen, deze ging erop en erover. Echter in de laatste ronde versnelde Arnoud terug, en kwam hij terug bij Rhune en kon nog wegrijden. Na de Belgische trui in het veldrijden wint Dante nu ook dezelfde trui in het mountainbiken na een zeer knappe en gecontroleerde wedstrijd, gezien zijn vorige uitslagen heeft hij deze trui zeker niet gestolen en gunt iedereen hem deze wel. De sterkste van de dag en van het seizoen stonden dan ook op het podium. Mountainbiken is dan ook een eerlijke sport, alhoewel er vandaag op het scherpt van het mes en er misschien soms iets over werd gestreden.
Het Kalas Cyclingteam heeft het er overigens voortreffelijk vanaf gebracht.

Alle uitslagen vindt je hier.
Alle foto’s van alle reeksen vindt je hier.