Op 11 november is het Wapenstilstand. Echter op 11 november vond ook het Kampioenschap Van Vlaanderen plaats te Heppen. Het is niet de eerste keer dat zij dit kampioenschap inrichten want 2 jaar geleden haalde Dante hier zijn allereerste Kampioen Van Vlaanderen truitje. Op dezelfde plaats werd er dus gestreden om de mooie geel/zwarte trui, echter dit jaar was het parcours anders, wat meer bos passages, en op het maisveld stond nu fijn bezaaid gras, en ze hadden natuurlijk balkjes ….. boomstammen voorzien. Dante vertrok als grote favoriet, hij zou volgens velen gemakkelijk winnen de vraag was, in welke ronde zou hij wegrijden. Ik mocht dan nog mopperen, een wedstrijd moet nog altijd gereden worden en je mag het vel niet verkopen voor de beer geschoten is. Maar iedereen ging ervan uit dat plaats 1 reeds vast stond. Voor plaats 2 en 3 waren wel wat meer kanshebbers.

Allemaal mooi en wel, ik weet ook wel dat Dante dit crossseizoen nog harder domineert tov vorig seizoen, maar het maakt mij onrustig. Want hij kan hier alleen maar verliezen. We hadden dan ook iedereen gemobiliseerd, Bert stond paraat in de materiaalpost, trainingsmaat Jeffrey was de cameraman van dienst. Vrienden en familie waren aanwezig om hem de nodige ondersteuning te geven. De sfeer zat goed.

 

Het plan was simpel, vertrekken en meteen vanaf de start stevig doortrekken en niet stelselmatig het tempo opdrijven maar van in het begin knallen. De concurrenten hun plan was ook reeds gekend, meteen bij de start proberen Dante zijn wiel te houden. Van stress is bij Dante raar of zelden iets te merken, meestal heeft hij “slechte benen” voor de start van de wedstrijd, nu voelde zijn benen super. Door die uitspraak werd ik al nerveus, hij heeft goei benen ….

Bij de start vertrok hij als een kanonskogel, ploegmaat Thibau NYs en maat Flore Wienen streden meteen om een plekje te vinden in zijn wiel. Thibau zat na de eerste bosstrook in Dante zijn wiel, en die bleef het tempo hoog houden. Flore moest een gaatje laten, en dit gaatje werd in de bosstroken verder uitgediept. De eerste passage aan de balken was meteen fataal voor Flore, hij probeerde het gat toe te rijden en hij geraakte uit zijn klikpedaal tijdens het springen met alle gevolgen van dien, een doodsmak was het gevolg. Bij de start had nog een concurrent voor het podium, ploegmaat Yorben Laurreysen, meteen het peloton laten rijden. Zijn ketting eraf en tussen de tandwielen. Er waren dus na 1 ronde al 2 kandidaat podium rijders out. Een paar ronden later reed blijkbaar Orin Robins tegen een boom en moest de wedstrijd staken, hij reed op dat moment bij de top 5.
Zolang er iemand aan zijn wiel zat ging Dante blijven trekken en snokken en blijven druk zetten, in dit geval op zijn ploegmaat Thibau. Maar door het razende tempo waren ze inmiddels ver weggereden van de eerste achtervolgers onder leiding van Arne Baers. Thibeau moest het wiel lossen, maar kon wel zijn tempo blijven rijden. Eénmaal het gat geslagen was liet Dante het tempo zakken en probeerde hij gewoon het gat te houden op zijn eerste achtervolger. Plaats 1 en 2 was al gekend, maar door het kleine parcours dienden er veel rondjes te worden afgelegd en werd er ook vrij vlug gedubbeld. Dit gebeurde zonder al teveel problemen en iedereen ging netjes aan de kant, de gedubbelde werden nu wel uit de wedstrijd gehaald. Er waren 58 renners gestart, tot plaats 28 heeft Dante iedereen vriendelijk gevraagd om even opzij te gaan. Misschien was het rondje net iets tekort.

Dante won overtuigd de koers en al even overtuigend werd ploegmaat Thibau knap 2de. Het werd dus wachten om de spurt voor de derde plaats want daar reden Lennert, Arne en ploegmaat Ward voor het brons. Uiteindelijk trok Arne Baers met een laatste verschroeiende spurt net voor de laatste bocht het laken naar zich toe.

Bij deze bedanken we ook alle vrienden, familie en supporters om af te zakken naar Heppen, hopelijk zijn jullie er ook bij op het BK te Landskouter op 6 december en kunnen wet feestje nog eens over doen. Maar elke wedstrijd moet gereden worden, hopelijk heeft hij dan dezelfde superbenen als vandaag. ook bedankt aan alle renners die netjes op zij gingen. We hebben weer een heleboel foto’s die vindt je op deze link.

Cyclocross Kampioenschap Van Vlaanderen 2015 from Dirk Coremans on Vimeo.