De eerste MTB wedstrijd van het jaar ging zoals gewoontegetrouw door te Dessel. Daar werd immers de eerste manche van de MTB Kids Challenge gehouden. Dit jaar rijd Dante bij de U15, dwz de leeftijden van 13 en 14 jaar bijeen in één categorie. Voor het Kalas Cyclingteam was dit mooie propaganda, want zij hebben de 2 Belgische kampioenen in hun club. Lucas 14 en Dante 13 (binnen een paar weken). De startvolgorde lossen ze meestal mooi op in het mountainbiken, ze nemen het klassement van vorig jaar en dan mogen de eerste drie van elke catogorie aanschuiven en hun positie kiezen. Eerst die mannen van het klassement, dan de inschrijvingen. Er waren meer dan 80 renners, en wat zien we ….. er staan buiten de 2 Belgische kampioenen op de eerste rij nog eens 3 Nederlandse Kampioenen op de tweede rij. En zou je nu willen geloven dat ik die gasten vorig jaar niet heb zien rijden in de Kids Challenge, buiten misschien de eerste koers. Kan mij dus iemand aub uitleggen hoe het komt dat zij op de tweede rij staan! Blijkbaar hadden die gasten dat gewoon gevraagd aan de commissarissen en deze gingen akkoord, waarom word er dan een reglement toegepast en zou dit ook pakken in Nederland? Ik dacht het niet.

 

E was nog al veel commotie over de Nederlandse kampioen Luke Verburg Luke, een goed uit de kluiten gewassen tiener van bijna 1m90 met veel talent, een alles winnaar. Nederlands kampioen MTB en veldrijden bij de 14-jarigen, volgens de meesten niks aan te doen. Dante begon al te twijfelen of hij vandaag wel kon meedoen voor het podium, want zijn ploegmaat Luas was ook in goede doen. Maar daar moest hij niet van wakker liggen, ik zou al blij zijn als hij in zijn leeftijdscategorie kon meestrijden voor het podium, de rest was mooi mee genomen. Het voordeel hier is wel, hij moet de koers niet maken, hij moet gewoon proberen te volgen en zo lang mogelijk en we zullen dan wel zien waar het schip strand. Bij de start had Luke plaatsgenomen achter Dante, maar Dante geraakte moeilijk in zijn pedalen maar kon toch nog voor de eerste singletrack opschuiven tot plaats 3, Lukas op kop, Luk plaats 5 alles nog bijeen.

 

Er werd behoorlijk gevlamd vanaf de eerste meters en niet veel later waren de twee Belgische kampioenen weg met de Nederlandse kampioen. Voor het ingaan van de 2de ronde nam Luke het commando over en Dante schuifje meteen mee in het wiel. Luke bleef het tempo opdrijven en Lukas moet iets later de rol lossen, maar hij bleef op enkele meters hangen. Dante probeerde om te volgen, ik vond het al straf dat hij kon volgen, maar aangezien hij nog kon lachen en gekke bekken trekken voor de foto wist ik wel dat het nog vlotjes ging. In de zandpassage achteraan maakte Dante een foutje en moest enkele meters laten, Luke zette de kraan helemaal open en het gat bedroeg zo’n 20 meter, maar Dante had blijkbaar vandaag een goeie dag en reed mooi terug naar het wiel. Het tempo ging er wat uit en Lukas kon ook terug aansluiten. De pijlen werden aangeslepen voor de laatste ronde, Lucas moest lossen echter Dante bleef mooi in het wiel hangen. Op zich vond ik dit al een geweldige prestatie dat hij zich kon mengen in de debatten van de 14 jarigen.

Als Luke hem niet uit het wiel kon rijden wist ik wat er ging gebeuren en waar, Dante had al even geprobeerd om in de voorlaatste ronde weg te rijden maar Luke liet dit niet gebeuren. Je moet weten dat de aankomst in Dessel een beetje ongelukkig ligt, na een singletrack passage waar je sowieso niet kan inhalen. Je moet er dus voorbij voor die passage. Dante zet aan voor de laatste helling, ging mooi binnendoor, en knalde vol door de bocht. Luke was verrast en probeerde Dante op het einde nog te kwakken, maar deze was al voorbij en hij reed prompt tegen het achterwiel en moest daardoor voet aan grond zetten.

Nu in het Nederlands kamp was hier achteraf blijkbaar nogal wat commotie over, vooral de pa van Luke vond dit een kamikaze actie en zijn zoon werd letterlijk de kant ingereden. En dit werd dan ook zo medegedeeld op Facebook.

Nu ik ben het daar niet mee eens, en heb toen de bewuste passage in slow motion op zijn profiel geplaatst. En zo kon iedereen zelf een oordeel vellen. Nu ik begrijp wel zijn reactie, dit is een reactie van een vader, niet van een neutraal toeschouwer. En wie weet zou ik ook zo gereageerd hebben. Maar de uitleg hierboven, ….. misschien bekijkt hij de wedstrijd door een hele rosé bril. want ik heb de volgende opmerkingen.

  1. Wat betreft die slechte start, normaal moet hij volgens mij achteraan starten en niet aanschuiven op de tweede rij in het wiel van Dante, als je dan Als 5de het bos induikt kan je niet spreken over een slechte start
  2. Laatste ronde kwam nr. 2 terug, nr. 2 heeft altijd in het wiel gezeten en nummer 3 was er ook een hele tijd bij
  3. Achterblijvers, dit vind ik ook jammer maar die zijn er ook voor Dante
  4. Hier in België feliciteren ze steeds de winnaar na de koers, maar daar had Luke blijkbaar geen zin in
  5. En wij remmen niet op de bergjes (gebeurt alleen maar op een BK ….. kon het niet laten)

 

Nu moet ik wel zeggen, Marcel Verburg heeft mij nadien gecontacteerd en zich verontschuldigt, en dat is klasse. De ontgoocheling bij zijn zoon was na de wedstrijd zo groot dat hij Dante vergeten was. Ik ben natuurlijk enorm trots dat Dante de wedstrijd winnend afsloot, zet een bordje op zijn stuur en het word een pitbull. Maar mocht hij nu derde geëindigd zijn dan was ik niet minder trots geweest. Als 13 jarige op het podium mogen klimmen van de 14 jarige, ik had het eerlijk gezegd niet verwacht en ik denk dat er in Dessel niet veel mensen waren die dachten dat er vandaag een overwinning voor hem in zat.
Maar wat een wedstrijd, hoe mooier de wedstrijd, des te sterker de tegenstand want Luke en Lukas reden beiden geweldig sterk. Maar wat een sfeer en ambiance rond dit prachtig parcours. Drie kampioenen die hun trui waardig getoond hebben. Ze zullen elkaar hopelijk dit jaar en de volgende jaren nog dikwijls tegenkomen, en hopelijk kunnen ze dan nog alle drie strijden voor het podium. Op voorwaarde dat ze tegen die tijd dan nog allemaal koersen.
Kalas deed het overigens geweldig te Dessel want wat bijna iedereen ontgaan is, Ward Huybs was de 2de 13-jarige en kwam als 4de over de meet. Bij deze wil ik dan nog alle supporters bedanken, ik had zondag een kippenvel momentje. Bedankt David Meys voor het klaarmaken van zijn fietsje (moet niet altijd last minute zijn) en Tom Huybs om zijn rug en bekken terug recht te zetten na zijn crash op skivakantie met zijn snowboard en natuurlijk de trainer Eddy Hendrickx om de nodige aanwijzingen te geven ….. en hij heeft ze ditmaal opgevolgd. Het seizoen is geweldig begonnen, nog even voor den Tom Huybs, wat moet dat geven als die scherp staat …….

Alle foto’s vindt je hier.

Dessel MTB 2015 from Dirk Coremans on Vimeo.