Iveco Stralis: bijkomende daling van totale gebruikskosten dankzij Efficiency Package

Iveco lanceert het gloednieuwe Stralis Efficiency Package, een aantal innovaties dat de totale gebruikskosten voor transporteurs op drie belangrijke fronten moet doen dalen: brandstofverbruik, onderhoudskosten en een ruimer productgamma. De strategie van Iveco om het brandstofverbruik te doen dalen focust op twee bepalende factoren: het voertuig zelf en de bestuurder.

Na het al afgelegde traject met eerst de EcoStralis en daarna de Stralis Hi-Way Euro VI, wat leidde tot een algemene daling van het brandstofverbruik met 10% t.o.v. de Stralis uit 2007 (gecertificeerd door TÜV), vermindert Iveco het brandstofverbruik nu met nog eens 2%, dankzij verschillende belangrijke verdere verbeteringen. Zo is er onder meer het in combinatie met automatische versnellingsbakken beschikbare Eco-Roll, een verbeterd thermisch beheer van de motor en gebruikt Iveco een innoverende olie met zeer lage viscositeit.

Eco-Roll is een systeem dat het voertuig gebruik laat maken van de inertie op lichte afdalingen. Het systeem analyseert het hellingspercentage en koppelt dan indien nodig de aandrijflijn los door de versnellingsbak in neutraal te zetten. Aan het einde van de afdaling berekent en selecteert het systeem de optimale versnelling en komt het voertuig weer in de normale werkingsmodus. Door een verbeterd thermisch beheer van de motorolie, gecombineerd met een nieuw synthetisch smeermiddel (SAE 0W-20), kon de efficiëntie nog verder worden verhoogd, met een bijkomende daling van het brandstofverbruik als resultaat.

Alle Stralis-voertuigen met Cursor 11- en 13-motor krijgen de verbeteringen.

De verbeteringen van hierboven laten het voertuig sterker presteren, andere hebben te maken met het sterker laten presteren van de bestuurder. Een efficiënte rijstijl maakt namelijk brandstofbesparingen mogelijk die even hoog of zelfs hoger zijn dan die van gelijk welke oplossing op basis van technologie. De Driving Style Evaluation (DSE), die al met succes werd gelanceerd in Stralis-trekkers met Cursor 11- en Cursor 13-motor, is nu ook beschikbaar voor 4×2- en 6×2-chassiscabines, en wordt binnenkort uitgebreid tot voertuigen met Cursor 9-motor.

Iveco ontwikkelde DSE zodat de bestuurder de rijstijl in real time kan verbeteren. Het werkt als een complete, voordelige rij-instructeur aan boord. Het systeem verwerkt de verzamelde gegevens en geeft, om de rijstijl te verbeteren, twee soorten feedback: een evaluatie van de huidige rijstijl, die op het scherm wordt weergegeven met duidelijke en heldere graphics, en suggesties om het brandstofverbruik te verminderen. Het systeem draagt aanzienlijk bij tot een lager brandstofverbruik: 5% voor volleerde bestuurders en tot 12% voor bestuurders met minder wegervaring.

DSE wordt samen aangeboden met Driver Attention Support (DAS), dat constant het concentratieniveau van de bestuurder bewaakt. Het systeem analyseert de bewegingen van het stuurwiel, en als het slaperigheid vaststelt, waarschuwt het de bestuurder visueel en met een geluidssignaal. Wat de onderhoudskosten betreft, werd het vervangingsinterval van de roetfilter (DPF) voor de Cursor 11- en 13-motor van 450.000 op 600.000 kilometer gebracht, wat Iveco aan de top plaatst in zijn klasse. Bovenop de besparingen als gevolg van een betere rijstijl kunnen de vernieuwingen een gemiddelde totale besparing op de gebruikskosten opleveren van 4.500 € over drie jaar, op basis van gemiddeld 150.000 km per jaar.

Tot slot lanceert Iveco wat de uitbreiding van het productgamma betreft, een bijkomende brandstoftank achteraan van 260 liter voor de Stralis-trekkers 4×2 en 6×2, met acht nieuwe configuraties als resultaat, die de brandstofcapaciteit op maximaal 1.580 liter brengt. Zo kan het aantal stops om te tanken worden geoptimaliseerd en kan er meer getankt worden aan minder dure tankstations.

Al die verdere verbeteringen onderstrepen de klantgerichte strategie die Iveco continu als basis neemt om de totale gebruikskosten (Total Cost of Ownership, TCO) te verminderen. Ze bevestigen ook dat de Iveco Stralis een product is met hoge toegevoegde waarde, voorzien van de geavanceerdste technologie, en dus een uitstekende oplossing voor de transportsector.